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KERALA AUTHORITY FOR ADVANCE RULING

GOODS AND SERVICES TAX DEPARTMENT
AMARKET TAX TOWER, THIRUVANANTHAPURAM

BEFORE THE AUTHORITY OF :Shri. B.G. Krishnan IRS &
: Shri. B.S. Thyagarajababu B.Sc, LL.M

Legal Name of the applicant M/s. Rajagiri Health Care & Education Trust

GSTIN 32AABTR7170B1ZV

Address Chunangamvely, Aluva, Ernakulam.

Advance Ruling sought for Whether the medicines, consumables and implants used in

the course of providing health care services to patients
admitted to the hospital for diagnosis or treatment would
be considered as “Composite Supply” of health care
services under GST and consequently exemption under
Notification No.12/2017 read with Section 8(a) of GST?

Date of Personal Hearing 26.09.2018

Authorized Representatives Mr.K.Sivarajan, Mr.Srihari, Mr.Shubham Mishra

ADVANCE RULiNG No. KER/ 24 /2018 Dt.06.10.2018

The applicant is a multi-specialty tertiary care hospital providing health care services.
They have categorized the patients as Out-Patients and In-Patients for the administrative
convenience. The out-patients are those who visit the hospital for routine check-ups or clinical
visits. The in-patients are those who are admitted in to the hospital for the required treatment.
The in- patients are provided with stay facilities, medicines, consumables, implants, dietary food

and other surgeries/ procedures required for the treatment.

The Central store of the hospital procures stocks of medicines, implants, consumables etc
from various suppliers and distribute to its outlets such as in-patient pharmacy, operation theater
pharmacy and out-patient pharmacy based on the indent issued. The in-patient pharmacy and
operation theater pharmacy supplied medicines, implants and consumables only to in-patients.
Whereas the ‘out-pattent pharmacy’ attached to the hospital entertain the medical prescription of

out-patients and outside customers with valid prescription.

The medicines, consumables and implants used in the course of providing health care

services to the patients admitted for diagnosis or treatment in the hospital or clinical
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establishment is naturally bundled in ordinary course of business. The patients expected to
receive health care services includes receiving the appropriate medicine, relevant consumables,
or implants required to make sure that appropriate diagnosis or the best possible treatment of the
health issues are conducted. If there is no supply of medicines, consumables or implants, not
only the health care service but also the life will also be at stake. Being a composite supply the
principal supply is predominant and the room rent and dietary food provided to in-patients are

ancillary supply. The applicant sought for an advance ruling on the following:

Whether the medicines, consumables and implants used in the course of providing health
care services to patients admitted to the hospital for diagnosis.or treatment would be
considered as “Composite Supply” of health care services under GST and consequently

exemption under Notification No.12/2017 read with Section 8(a) of GST?

The authorized representative of the applicant was heard. It is stated that, the medicines,
consumables and implants used in the course of providing diagnosis or treatment to the in-
patients would be part of ‘composite supply” of health care services vide classification 9993.
Composite supply would mean a supply made by a taxable person to a recipient consisting of
two or more taxable supplies of goods or services or both or any combination thereof, which are
naturally bundled andrsupplied in conjunctlion with each other in the ordinary course of business,
one of which is a principal supply. The applicant provides more than two taxable supplies such as
room rent, medicines, dietary food, consumables etc along with health care treatment to in-
patients. Supplies of these services are part and parcel of the treatment and they are essentially
required to provide health care services. These are naturally bundied in the ordinary course of
business. ‘Bundled service’ means a bundle of provision of various services wherein an element
of provision of one service is combined with an element or elements of provision of any other

service or services.

The medicines, consumables, implants etc are supplied during the diagnosis or treatment
are in conjunction with each other used in the ordinary course of providing the health care
services to the in-patients. Medical consultation service, nursing services, supply of medicines,

consumables and implants are integral services of health care.
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Notification No.12/2017 Central Tax exempt health care services provided by an authorized .

clinical establishment. The applicant is providing health care services to its patients. The
medicines and surgical items supplied to the patients under medical prescription of doctors is
incidental to the health services rendered in the hospital entitled to exemption being health care
services. There are several decisions pertaining to the point that the supply of medicines, surgical

items, etc to the patients in the course of treatment by hospital cannot be said to be sale.

The issue is examined in detail. Health care services provided by a clinical establishment
an authorized medical practitioner or para medics are exempted vide SL.No.74 of Notification
No.12/2017-CT (Rate) Dt.28.06.2017. The word ‘clinical establishment’ means a hospital,
nursing home, clinic, sanatorium or any other institution by, whatever name called, that offers
services or facilities requiring diagnostics or treatment or care for illness, injury, deformity,
abnormality or pregnancy in any recognized system of medicines in India or a place established
as an independent entity or a part of an establishment to carry out diagnostic or investigative

services of diseases.

“The in-patient services are classified as exempted service under the sub-group 9993 11.
Patients are only admitted to a hospital when they are extremely ill or have severe physical
trauma. As far as an inpatient is concerned, hospital is expected to provide lodging, care,
medicine and food as part of treatment under supervision till discharge from the hospital. The
nature of the various services in a bundle of services will help in determining whether the
services are bundled in the ordinary course of business. If the nature of services is such that one
of the services is the main service and other services combined with such service are in the
nature of incidental or ancillary services which help in better utility of main service. Hence the
medicines, implants, room provided on rent, dietary food advised by nutritionists etc used in the
course of providing health care services to the patients admitted for diagnosis or treatment in the
hospital or clinical establishment is undoubtedly naturally bundled in the ordinary course of
business. The patients expecf to receive health care services by way of an appropriate diagnosis,
appropriate medicines as well as relevant consumables or implants required to make sure that
they get the best possible treatment. Hence the medicine and allied goods supplied to inpatient
are indispensable items and it is a composite supply to facilitate health care services. This

authority has already given a Ruling in this regard vide order No.KER/16/2018 Dt.26.09.2018 to
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the effect that the supply of medicines and allied items provided by the hospital through the
pharmacy to the in-patients is part of composite supply of health care treatment and not

separately taxable.

Pharmacy is an outlet to dispense medicines or allied items based on prescription. The in-
patient pharmacy and operation theater pharmacy supplied medicines and consumables only to
in-patients. Whereas an outpatient is concerned, hospital gives only prescription, which is an
advisory in nature. The patient has absolute freedom to follow the prescription or not. Similarly
there is freedom to procure the medicines or allied items prescribed, either from the pharmacy
run by the hospital or from any other medicine dispensing outlets. Hospital reserves no control
over his continuous treatment. As far as an outpatient is concerned there is no difference for
procuring medicine either from the dispensing outlet within the hospital or from outside the
hospital. In both places medicines dispensed based on prescﬁption. Hence there is no privilege
for the hospitals that are dispensing medicine to outpatients. Therefore pharmacy run by hospital
dispensing medicine to outpatient or bye standers or others can be treated as individual supply of
medicine and not covered under the ambit of health care services. Hence such supply of

medicine and allied goods are taxable.

Government of India vice Circular No.27/01/2018-GST Dt.04-01-2018 has clarified that
room rent in hospital is exempted. As for as inpatients are concerned, room facility in a hospital
is one limb of bundled service of health care. The clarifications issued based on the approval of
25" GST Council Meeting held on 18-01-2018 [F.No.354/17/2018-TRU Dt.12-02-2018, it was
clarified that food supplied to the inpatients as advised by the doctor/nutritionist is a part of
composite supply of health care and not separately taxable. Other supplies of food by hospital to
patients not admitted are taxable. The same principle is applicable in the case of dispensing of

medicine also.



199515/2018/(DIS) CCT
.
In view of the observations stated above, the following rulings are issued:

The supply of medicines, consumables and implants used in the course of providing
health care services to in-patients for diagnosis or treatment are naturally bundled
and are provided in conjunction with each other, would be considered as

«Composite Supply” and eligible for exemption under the category ‘health care

@rZ

services’.

B.G. Krishnan IRS B.S. Thyagarajababy, B.Sc, LL.M
Joint Commissioner of Central Tax Joint Commissioner of State Tax
MEMBER MEMBER
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M/s. Rajagir Health Care & Education Tyust

Chunangamvely, Aluva, Ernakulam.
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